tisdag 11 januari 2011

4000 islands - Don Khon


Vi behovde lite paus fran resandet och bestamde oss for att stanna 3 natter pa en av de 4000 oarna i floden Mekong mellan Laos och Cambodja. Av oarna ar Don Det och Don Khon de popularaste bland turister. Don Det ar partyon dar man far kopa allt fran "funny food" till gras och Don Khon ar den lugnare brevidliggande on. Oarna ar sammanfogade med en bro sa man kan bra besoka bada oarna nar man en gang ar har. Vi valde att bo pa Don Khon i tva natter for att bara chilla och imorgon skall vi flytta till Don Det for att se on med egna ogon. Dessutom skall vi testa pa "tubing", en aktivitet turister ofta angnar sig at i Laos. Det gar ut pa att man flyter omkring i Mekong floden i en stor simring, tar det lungt och kanske dricker en beer lao. Det ska bli skoj!

Andra natten i rad har man vaknat av att tuppen galat tidigt pa morgonen. Det finns massvis med djur pa de olika gardarna runt hostellena. I Pakse fanns det allt fran fiskar till honor och flygekorrar pa hostellgarden, har pa Don Khon ar de vanligaste djuren vattenbuffalon, hundar, katter, honor och hons. Det har sin egen charm och sina plus och minus sidor :D Man marker att oarna haller pa att bli allt popularare bland turister och att lokalbefolkningen ocksa markt det. Det ar t.ex. dyrt att anvanda internet har och maten ar ocksa dyrare. Bada oarna ar nu forsedda med elektricitet men ingen av dem har en bankautomat. Man kan heller inte betala med kort har. Den narmaste bankautomaten finns i Pakse (15 min med bat och 3 h med bil). Det for med sig problem till manga turister som inte tankt pa saken fore de ar pa on, aven for oss. Vi hade tillrackligt med pengar for att kunna leva pa on i tre dagar men vi skulle inte ha kunnat gora nagot extra. Dessutom visste vi att vi kommer att behova cash da vi skall over gransen till Cambodja. Vi traffade ett par svenska flickor, med samma problem, som tipsade oss om ett sk. "Moneyrun". Det gar ut pa att turister utan cash blir korda till narmaste bank (1 timme fran on), dar man kan lyfta pengar. Sa Julian fick ta sig en tur till banken i dag. Tur att det fanns ett annat alternativ an att fara till Pakse.

Igar nar vi kom till on tog vi det bara lugnt. Betty hade lite ont i magen sa det var tur att vi inte hade planerat nagot varrigare. Vi markte redan da att man inte skall ga och ata da man fardigt ar vralhungrig, det tar i alla fall en timme att fa mat! Nu vet man det sa vi tar ofta med oss spelkort. Naturen kring flogen Mekong ar fantastisk! Idag hyrde vi en mopo som vi har kort runt on med. On ar ganska liten sa man hinner galant se allt pa en dag. Vi har besokt de tva vattenfallen pa on, beachen och teplena. Beachen var ljuvlig men det blir inte nagot solande da man inte kan kyla av sig i floden mellan varven. Det rekommenderas inte att man simmar i floden, vi horde att avloppsvattnet och sakert ocksa toalettroren gar rakt ner i floden. Japp, simlusten for ganska snabbt! Men sola hinner man nog i nat skede!


Lokalbefolkningen ar ljuvlig och halsar alltid vanligt da man gar forbi, Sabai-Dee! Spraket ar vackert men man forstar nog ingenting. Vi larde oss idag en till fras: "Khawp Jai lalai" som betyder tack sa mycket.

Det har varit jatteskont att ladda batterierna i nagra dagarna, i overmorgon bar det av mot Ankor Wat i Cambodja. Det blir tufft!

3 kommentarer:

  1. Skoj att höra att allt är bra! :) moneyrun, haha - allt hittar de sen på -nå tur att de fixa sej! Fortsätt uppdatera, jättekiva att läsa vad som händer med er! (jag skickar ett mejl inom de närmaste dagarna om mitt liv - tyvärr dock inte riktigt lika spännande läsning :D)

    KRAM!

    SvaraRadera
  2. Jee, later bra <3 Uppdatering behovs alltid!

    SvaraRadera
  3. Trur dom tjanar bra pa moneyrun. 9 euro fo en tur, och medan jag dro sa jag typ 8-10 typer saaa, dom gjor nu pangar pa det. :)

    SvaraRadera