söndag 9 januari 2011

Vientiane - Laos fridfulla huvudstad / Green Discovery - Tree top adventure


Det var sa skont att antligen komma till Laos efter de nattliga strapatserna! Vi smilade som barn nar vi kom fram till Vientiane, staden var sa mycket lugnare an livliga Bangkok. Manniskorna ar genomsnalla, arliga, glada och inte alls patrangande. Helhetsintrycket var aven mycket annorlunda, det fanns mindre manniskor pa gatorna och aven mindre "turist-krimskrams". Huvudstaden Vientiane ar betydligt mindre an Bangkok (ca 720 000 invanare) sa detta forklarar aven mycket! Staden i sig sjalv har inte sa mycket att erbjuda for turister, sa vi hann se nastan allt pa en dag. Vi hyrde cyklar for att fa lite variation och tappa bort oss for 3 h :D Roligt var det i alla fall och mycket bilder tog vi (finns nu att se)!

P.S Det var komiskt nar Julian lyfte pengar, han lyfte 1 milj. kip!! Sjukt, man ar miljonar i detta land!! (1e = 10 000 kip)

Det var meningen att vi fran Vientiane skulle ta bussen till Luang Prabang for att delta i Gibbon Experience men det blev lite andringar i planerna. Vi traffade en jattetrevlig jappe vid gransen till Laos (Jeremy) som sa att Gibbon Experience var fullbokat anda till mars. Som tur var turen pa var sida denna gang och det visade sig att Jeremy hade ett foretag som ordnar nastan exact likadana turer som Gibbon Experience i sodra Laos i staden Pakse.

Foretaget heter Green Discovery och stoder ecoturismen i Laos. Han berattade att han samma kvall skulle ta bussen ner till Pakse med sin mamma och nasta morgon fara pa en tvadagars tur till djungeln. Vi var genast med pa iden och fragade om det var okej att joina och det var de! Har markte vi igen att det inte lonar sig att planera alltfor mycket, man blir bara besviken!

Vi tog nattbussen ner till Pakse (12 e per pers.) och var dar nasta morgon kl 6.30. Vi at morgonmal och darefter packade vi for en natt och tva dagar i djungeln. Det var inte sa latt eftersom man inte har sa hiskelig erfarenhet av detta, hehe! Under dessa tva dagar skulle vi haika i djungeln, aka linbana (zipline) och sova i tradkojor, dvs. ganska samma som Gibbon. Vi var superivriga! Vi var 13 som deltog i aventyret och allt borjade med att vi akte med tva campervans i 1,5 h mot djungeln. "Start-stationen" var i en lokal by dar det odlas mycket kaffe. Vi fick alla en vattenflaska, klattringsransle, hjalm, handskar och en trapinne som stoppar farten om man far for hard fart i linbanan. Sa bar det av in i djungeln! Det vaxte sa tatt med trad och bambu att man endast sa den smala spangen vi gick pa. Det var bra nar Julian kommenterade att djungeln ar fantastiskt och guiden svarade: "Really?! We are not even in the deep djungel yet!" Da borjade man nog fundera vart de skall fora oss!:D Efter par timmars fysiskt kravande haikande upp och ned kom vi till den forsta linbanan. De forsta var bara 20 m for att alla skulle fa ett grepp om hur det fungerade och hur man skulle anvanda trapinnen som gick under namnet brake (laoguiderna uttalde det som bake). Den andra linabanan var redan 100 m lang och sakert 50 m ovanfor marken. Det var helt otroligt tufft att hanga dar och kanna adrenalinet pumppa! Vi har nagra snuttar pa film men har inte kommit pa hur man far filmer upplaggade pa bloggen! (Nan som kan sant??!) Vi akte ca 6 linbanor, den ena langre och hogre upp an den andra. Den langsta var over 200 m och sakert 150 m fran marken. Vyn var fantastiks eftersom vi hade ett enormt vattenfall som bakgrund! Vi lunchade vid ett mindre vattenfall. Guiderna serverade maten pa bananblad och alla at med handerna. Det var en upplevelse for sig, man kan inte tanka allt for mycket pa hygien och bakterier pa en resa som denna!

Vi kom fram till "tradkojabyn" mot typ 16.30 i god tid fore morkret faller. Vi blev bjudna pa kall ol, umgicks en stund och darefter fick vi frascha upp och genom att ta en dusch i fattenfallet som lag brevid byn. Det var fantastisk men jatte kallt! Pa kvallen chillade vi i huvud-tradkojan, umgicks med de andra i gruppen + guiderna och at gott. De andra i gruppen var supertrevliga! Vi pratade mycket med ett tyskt par (Nicole och Rinato), ett australienskt par (Aron och Henrica) och tva flickor Emma och Jazz. Vi fick massvis med tips pa resedestinationer, bussar mm. som annu kommer att vara varda mycket! Dessutom skall vi fara och halsa pa det australienska paret nar vi kommer till Sydney, de blir skoj!

Smaningom var det dags for laggdags och vi blev eskorterade till vara tradkojor. Den enda vagen till tradkojan var mha. linbanan sa det var bra att man inte hade druckit alltfor manga ol! Kojan var jattemysig med egen vessa, myggnat runt sangarna och jepp utan vaggar mot djungeln. Vi sov sa gott, lite kallt var det pa natten men rikit bra i alla fall! Efter morgonmalet bar det av hemat. Vi haikade, bergsklattrade, njot av den fantastiska utsikten och den vackra dammen vi lunchade vid. Detta var ett aventyr vi aldrig kommer att glomma, vi rekommenderar det varmt for alla som alskar aventyr och adrenalinkickar! Bilderna ar av ganska dalig kvalite eftersom de ar tagna med videokameran, vi tog bara med den for att Jeremy sa att vi blir mycket smutsiga och blota. Vi tankte att de ar battre att lamna den andra i sakert forvar pa Green Discovery officen. Men mer bilder ar pa kommande, vi bad andra fran gruppen att skicka lite at oss! :)

Vi stannar har i Pakse en natt, firar kvall med det tyska paret och imorgon bitti bar det av mot fourthousand island mellan Laos och Cambodja! Hors<3

7 kommentarer:

  1. Oj vad härligt! Jag vill också klättra i djungeln och sova i en trädkoja :D Har ni fått nå bruna ren? sköt om er, puss

    SvaraRadera
  2. Jaa, andbefales absolutt. Lite brun har man blitt, men mest rod :) hehe.
    Tack Tack det samme.

    SvaraRadera
  3. Vithetsgraden ar nog annu ganska sa vit :D Man har inte hunnit sola typ alls. I Laos e de int heller helt okej att spritta omkring i sin bikini :( Men snart e vi i Thailand igen! Kramar, Betty

    SvaraRadera
  4. Härligt med djungel&trädkojor! Romantiskt! <3

    SvaraRadera
  5. Var månne Gibbon experience påriktigt fullbokat? Låter lite väl lämpligt att personen som meddelar att det är fullt råkar ha ett konkurrerande företag. Nå bra att ni hade det roligt ändå ;)

    SvaraRadera
  6. Jo de va nod det.. O de passa rikit bra fo dehar i Pakse va halften billigare :D

    SvaraRadera