söndag 6 februari 2011

Kuala Lumpur

Vi kom for en stund sen till Manila pa Filippinerna men jag tanker forst borja med att beratta om Kuala Lumpur - En fantastikt stad!! Modern, levande, ren, cool - adjektiven racker helt enkelt inte till! Wow! For er som inte kanner till Kuala Lumpur kan jag beratta att det ar Malesiens huvudstad och i staden bor 1,5 miljoner manniskor. Befolkningen kan bra engelska och bestar framst av malaisier, kineser och indier.

Vi fick inte plats pa nattaget till Padang Besar (En av granserna mellan Thailand och Malesien), som vi tankt oss men daremot fick vi sovplatser pa ett tag till Hat Yai som ligger ca 80 km norr om gransen. Det var skont att man inte behovde stanna i Chumpon, dar fanns typ ingenting.. Tagresan gick snabbt, man kunde sova forvanansvart bra! Fran Hat Yai tog vi sen en buss mot gransen och Kuala Lumpur, visumet fick vi smidigt fixat pa vagen. Vi kom till Kuala Lumpur 21.30 pa kvallen och de flesta guesthousen vi besokte var antingen fulla eller dyra. Till slut hittade vi ett ganska schabbigt men billigt guesthouse (KL Guesthouse) for 15e sa vi tog det. Guesthouset lag anda pa ett bra stalle nara allt och hade eget badrum, mb och Tv.

Det komiska i rummet var att lavoarkranen var los (den satt inte fast i lavoaren utan hangde snarare ner i lavoaren), plus att kranen lackte med ganska bra speed sa att vattnet bildade en trevlig fors genom badrummet. Nar vi kommenterade saken sa respagubben att han ringer en rormokare som kommer och fiksar lackaget om 30 min. 15 minuter senare kom han anda och knackade pa, gav oss lite pengar och sa att han inte far det fixat. Maassa maan tavalla! :D

Forsta kvallen orkade vi inte gora nagot destu mer, vi at sushi (Antligen!<3), tog en massage och slocknade snabbt darefter. Man markte anda redan da att stan lever upp till kvallen, barerna var fulla med manniskor och gatorna var trendigt upplysta. Detta far vi ta imorgon tankte vi! :)

Nasta dag var det dags for sightseeing! Jattedumt att bara ha en hel dag i en sa fantastik stad som Kuala Lumpur men det var bara att gora det basta av saken! Vi borjade med att besoka Batu Caves som ar det popularaste hindu templet utanfor Indien. Som namnet sager bestar Batu Caves av olika grottor (naturliga, inte gjorda av manniskan) och inne i grottorna finns olika tempel etc. Grottorna vaktas av den 43m hoga murga statyn (den hogsta i varlden) som ar det forsta man ser da man anlander till Batu caves. For att komma in i grottorna maste man klattra upp for 272 trappsteg, vilket inte var det lattaste i 42 graders varme och sol fran klar himmel! Men det var nog vart det, grottorna var tuffa och det ar svart att hitta nagot liknande nagon annanstans.

Efter att ha sett grottorna for vi och titta pa Petronas Twin Towers och Menara KL Tower, som ar ett maste om man besoker Kuala Lumpur. Bada attraktionerna var supercoola och verkligen sevarda! Vi var pavag upp i Menara KL Tower (335m hojd - Tornets totala hojd 421m) men fore oss kom det just 4 busslaster med turister sa vi skippade det och nojde oss med en magnet av tornet.

Vi hade redan lande haft lust att ga och se en film och fick passligt veta att det finns en bio inne i Twin Towers pa tredje vaningen. Fettskont tankte vi och tog en taxi dit. Det tog sakert timmar fore vi kom fram till sjalva bion, det fanns tre (!!) kopcenter inne i Twin Towers med underbara butiker som tog var uppmarksamhet for en stund.
Val framme vid bion var det svart att hitta nagot som man ville se.. Vi bestamde oss i alla fall att ga och titta pa Green Hornet som visade sig vara helt sjukt bra, ga och titta pa den om ni far chansen! Vitsi att man nog skratta! Efter filmen gick vi och checkade ut Hard Rock Cafe KL och bargatan. Det fanns minsann stallen att valja mellan! Vi tog en drink pa Rumjungle och Julian lat dansfoten fora ;) Malaisierna vet minsann hur man gor tuffa klubbar, sjukt najs! Hit mast man komma med ett stort gang och festa! Vi kunde tyvarr inte festa sarskilt lange eftersom flyget till Filippinerna gick kl 7.20 nasta morgon och taxin skulle komma kl 4.00. Men roligt var det i alla fall att se vad staden har att erbjuda!

Nu sitter vi som sagt i Manila, Filippinernas huvudstad. Vart forsta intryck av staden var smuts, slum och "vill fara vidare till nagon av paradisoarna!". Det vill saga inte nagot extra. Vi unnade oss sjalva med att ta in pa ett lite dyrare hotell, vi fick lyxsviten for 34e! Sviten ar i och for sig inte nagot extra (inte precis Finland/Norge standard), det ar bara ett storre rum med TV + filmkanaler, kylskap och frasht badrumm med varmvatten. Vet inte nar vi senast skulle ha duschat med varmvatten, det var ganska sa skont maste man saga!

Imorgon flyger vi mot Palawan som ligger i sydvastra Filippinerna. On sags vara den perfekta kombinationen av vackra strander, valkomnande lokalbefolkning och vacker natur. Palawan skall ocksa vara idealon for aventyrssokande besokare som uppskattar djungelaventyr och dykning, later som en plats for oss! ;)

Ses igen om ett par dagar!

7 kommentarer:

  1. Låter helt jätte super!:) Tack för kortet by the way, de kom här tidigare i veckan!
    Vi ska börja planera vår reissu på allvar nu, de blir antagligen Oceanien och Syd-Amerika för vår del, fast Asien verkar ju nog riktigt najs när man läser er blogg!;) Sköt om er! Kramis

    SvaraRadera
  2. Najs, oceanien o sydamerika later helt super! Vi ska nog annu nan dag till sydamerika vi me! De e sakert sa fint! O sa sku man kunna treena pa spanskan, hih! Asien ha nog ocksa vari super, de e sa billigt har :)

    Hu e de annars i Finland? Halsa Diki o resten! Kramar

    SvaraRadera
  3. Fixa ni visum till Malaysia? Finsk medborgare får ju vistas 90 dagar utan visum i landet. Men ett till minne i passet om inte annat.. :D Ha de bra på Filippinerna.

    SvaraRadera
  4. De e helt bra i Finland, same old same old, ja o så har de snöat kanske 20cm idag! Just när de börja verka lite vårigare, de e nog så perus finlands vårvinter!
    O ja har börjat läsa spanska igen den här perioden, så att man int behöver vara helt käsi sen om vi nångåns slipper till Sydamerika. Tyvärr har ja glömt ganska mycke under den här ca 2års pausen, men de börjar nog komma tillbaka så småningom!
    Men ha de helt huippppu! Ja väntar här på nästa vykort!;) Diki hälsar till er! Kram

    SvaraRadera
  5. Steffe: Vi peija iaf inge extra sa ja tro att de va chill :D Kela oxo varfor man int maste peija, nar de ha vari pengarna bort pa alla andra stallen. En dollar har, 25 dar o sen annu nagra dollar extra.. Kuala Lumpur va helt sjukt najs, du borde ha vari me o visa alla basta stallen ti oss ;) Var i filippinerna va du muuten?

    Jenny: Kiva me spanskan, de sku vara kiva! Man glomer joo sa jatte snabbt. Men nog tror jag att man forstar mer an man tror sen na man reser ti ett spansktalande land! Sen e de bara att vanja sig men accenten :D

    SvaraRadera
  6. I Filippinerna var jag i Manila, åkte därifrån med buss och färja ner till Puerto Galera på ön Mindoro. Därifrån åkte vi med buss, moped, färja och alla möjliga allmänna transportmedel ner till ön Boracay som har en 7km vit sandstrand. Ganska nice men har blivit lite turistigt. Men Filippinerna är fulla med fina platser så månne int ni hittar någon nice strand.

    SvaraRadera
  7. Vad tyckte du om Manila ?? ja, nu nar man har treffat manniskor som har resat har man fatt tatt rede pa vart man borde har dratt och vart man int sku ha dratt. Sa Filippinerna ar nu ett kiva land och manniskorna sjukt trevliga. :)

    SvaraRadera