tisdag 17 maj 2011

Ice Ice Baby

I detta inlagg skall ni kara vanner fa lasa om sydons fantastiska glaciarer, Franz Josef och Fox Glacier, som vi sag pa sondagen. Glaciarerna ligger i Westland Tai Poutini National Park pa sydons vastkust och harstammar fran den senaste istiden, 10 000 - 15 000 ar sedan. Den tjocka bla-aktiga isen hojer sig 300 m ovanfor vattennivan, sa den kommer inte att smalta i forsta taget!

Det finns massor olika satt att se glaciarerna pa, allt fran guidade haiker till helikopterturer! Men det basta av allt ar anda att man gratis kan se glaciarerna pa egen hand ocksa! Julian kande sig lite flunssig sa jag bestamde mig att pa egen hand gora en 1,5 h haik till foten av Franz Josef Glacier. Det var tidigt pa morgonen sa det var inte manga andra manniskor pa plats nar jag borjade min promenad. Fast glaciaren i sig sjalv fungerade som huvudattraktion fanns det ocksa annat att se! Haiken borjade med en 20 min gatur genom regnskogen, dar man fick se manga porlande backar och mindre vattenfall. Nar man kom ut ur skogen kunde man skymta den massiva glaciaren som omringades av stora snotackta fjall. Det var jattevackert och vadret var ocksa prima :)

Glaciaren var omringad av sma staket for att inte turisterna skall ga allt for nara. Man far alltsa inte ga pa isen pa egen hand, det behover man en guide till. Men det var definitivt en cool upplevelse att over huvudtaget se en glaciar! Julian hade redan sett och gatt pa en glaciar i Norge sa det harmade inte honom sa mycket att han inte kom med. Nya Zealands sydo ar ju trots allt inte sa olik Norge, hehe!

Efter att ha sett Franz Josef Glaciar fa nara hall rackte det att se Fox glacier fran en "look out point" fran vagen. Fox Glacier var mycket lik Franz Josef men eftersom den var pa vagen skadade det ju inte att ta en titt :) Vi checkade ocksa in Lake Matheson som ligger mellan de tva glaciarerna eftersom vi hort att sjon ar mycket vacker med sitt kristallklara vatten, dar man kan se reflektionen av de hoga fjallena. Det var inte helt vidstilla sa vi sag inte reflektionerna men sjon var helt okej i alla fall!

Resten av dagen och kvallen tillbringade vi i bilen pavag mot Queenstown. Men det borjade anda regna sa det gjorde oss ingenting. Det var allt for denna gang, skot om er och vi hors snart igen<3

5 kommentarer:

  1. Ni har missat årtusendets fest här hemma :) fantastiskt härligt :D Men snart e ni hemma jeei!!

    SvaraRadera
  2. Beratta mer ;) Nu blev man ju lite nyfiken! Nagra veckor kvar sa ses vi pettuliina!!<3

    SvaraRadera
  3. Saa sjukt att Finland klara det...
    Knuste Sverige ordentlig, hehe nice :)

    Grattis til er alla, och vitsi man sku villa ha varit dar. Sekert en sjuk fast.

    Halsningar

    SvaraRadera
  4. Jo herregud det har vari helt crazyt här, visste int ens att det fanns så mycket nänniskor i det här landet som det va ut på stan på söndag och måndag!:D Går ännu också runt och sjunger på "Den glider in" och alla andra ishockey sånger!:) Laget festa ju så hårt att pokalen gick sönder, hehe!;)

    Hej men kääk, ni kommer ju hem helt snart!! Kiva kiva! Eller kiva för oss, kanske inte så kiva för er, eller börjar ni ha hemlängtan redan..?:) Vilken dag och vilken tid är ni hemma? Vi måst ju ses! Eller va de så att Betty du sku upp till Vasa typ genast..? Nåja men senast efter de måst vi ses i allafall!
    Ha det så bra, med god tur får ni komma hem till ett varmt och somrigt Finland! (Även om det har vari lite kallt nu, men i allafall varmare än 3 grader!):)
    Kramar

    SvaraRadera
  5. Later najs, vi missa definitivt en bra fest igen hehe! Snart e vi hemma joo! Fiilisen for de e ganska e blandad.. Det blir kiva att komma hem o se alla men samtidigt sku man kunna resa hur lange som helst till, om man skulle ha pengarna :D Vi kommer den 5.6 sent pa kvallen. Jag har inte annu fatt veta nar jag har intervjun men om jag har otur kan det vara genast nasta dag :S Men joo sen ska vi ta o ses!!

    Synes inom kort!! Kramar :)

    SvaraRadera