onsdag 4 maj 2011

Rotorua - De heta kallornas och bubblande gyttjedammarnas stad

Vi har nu tillbringat tre dagar i Rotorua och varje dag har vi sett saker vi aldrig sett forut. Dessutom har vi testat pa en av Rotoruas extremeaktiviteter, "zorbing" och snart ska vi fa njuta av ett gyttjebad pa Hellsgate Spa! :)

Rotorua ar en ganska liten stad (66 000 inv.) men har finns anda massor att gora. Man kan ga och titta pa de heta kallorna, gejsrarna och gyttjedammarna, ta en tur till Hobbitbyn, vandra langs de vackra haiksparen, testa pa skydive, bekanta sig med maori folkets traditioner mm. I forra inlagget satte jag med en karta dar ni kan se var Rotorua ligger, pa norra on ca 300 km soder om Auckland.

Pa tisdagen checkade vi in pa ett backpacker motel Kiwi Paka som visade sig vara ett bra val. Motellet ligger bara 5 min fran centrum nara Kuirau Park, dar man gratis kan se heta kallor och bubblande gyttjedammar. Motellet har en liten pool som varms upp av de heta kallorna, vilket gjor att den ar 40 grader varm! Det var ganska skont att ga dit och varma sig pa kvallen :) Vi stannade inte sa lange pa motellet utan korde genast ivag mot Rainbow Mt. Scenic Reserve for att haika i det vilkaniska landskapet. Haiken tog ca 1 h 45 min och var ganska sa kravande. Det var ju bara uppforsbacke :D Men skont var det i alla fall att fa rora pa sig och det ar ju inte varje dag man haikar i ett sa vackert omrade. Vi sag sma dammar med vatten och fran toppen av vulkanen var utsikten jattefin! Kvallen tillbringade vi i Kuirau Park och i motellets heta pool :)

Vi hade inte planerat nagot destu mer for gardagen for att de hade lovat regn. Nar vi vaknade var himmelen trots allt bla och solen sken sa vi borjade dagen med att visa Kuirau Park for var nya hollandska kompis Tessa. Efterat bestamde vi oss for att aka och testa pa Zorbing. Det ar en Kiwi (Nya Zealandsk)extremesport som gar ut pa att en till tre personer satts in i en stor plastboll som rullas ner for en backe. Man kan valja mellan att ha vatten i bollen sa man fritt far omkring i bollen eller sa kan man spannas fast sa man far runt i samma fart som bollen. Vi valde att ha vatten i bollen eftersom man annars inte skulle ha kunnat ga pa manga timmar :D Backen vi rullade ner for var 250 m lang, den langsta i Nya Zealand. Det var helt sjukt tufft! Var instruktor beskrev det som en mix mellan en berg-och-dal bana och en tvattmaskin och det stammer ganska sa bra, hehe! Pa kvallen besokte vi Roturas Aquatic Center for att simma och bubbla omkring i de heta poolarna.

Idag hyrde vi mountainbikes och for pa en 2 timmars cykeltur till Whakarevareva Forest. Det var roligt men ganska tuffa backar fick man nog kamppa sig uppfor.. Men det kandes i alla fall att man gjort nagot efterat, hehe! Efter cykelturen besokte vi annu snabbt Blue Water lake dar vi lunchade och tittade pa en kajakgrupp som ovade alla mojliga konster ute pa sjon. Pappa Kim skulle sakert garna ha tagit en kajaktur pa sjon, det var sa vackert!

Som ni marker har vi sportat helt sjuukt under dessa dagar i Rotorua, sa vi tankte att som beloning avslutar vi denna dag med ett lerbad pa Hellsgate Spa. Berattar mer om det i nasta inlagg!

Hall i hatten!<3

2 kommentarer:

  1. Helou!:) Bra att ni gör en massa så får vi lite idéer inför vår reissu också!:) Zorbing verkar jännä, bör testas!
    Ha de helt super duper den sista tiden, de ska bli kul att se er när ni kommer hem! Vi måst hitta på någo sen före vi försvinner till Högsåra!
    Kram åt er båda!:)
    Ps. Vappen va sjuuukt rolig, verkligt lyckad! Toppegatan måste städas från golv till tak efteråt!;) Synd att ni int kunde vara med..

    SvaraRadera
  2. Hej pa dej!

    Nya Zealand e helt fantastiskt, har e sa sjukt fint! Va de sa att ni ska hyra bil har? Tog ni isf en spaceship eller nan annan bil? Zorbing ar absolut vart att testa, de va kul! Sku ha vari annu kivogare om banan sku ha vari lite langre, hehe!

    Joo, vi mast absolut ses fore ni far! Bli kiva att se alla igen<3 Ha ni muuten hitta nan som tar over er kamppa?
    Heheh, emma beratta lite inside om vappen pa toppegatan :D Later som om vi ha missa en bra fest!! Men nya kommer :)

    Kramar ti er oxo!! :)

    SvaraRadera