tisdag 10 maj 2011

Tongariro Crossing

Hej pa er flitiga blogglasare! Hur lever livet? Jag kan gladja er med att det troligen ar kallare har an i Finland och Norge, snart mast man borja kopa vantar och mossa brrr :D

Efter att ha spenderat nagra dagar i Taupo var det dags att ta sig soderut och vi hade hort att man i Tongariro National Park (1,5 h soderut fran Taupo) kan gora en haik som sags vara den vackraste i hela Nya Zealand. Haiken kallas for Tongariro Crossing och ar en kravande dagshaik i vulkanisk terrang. Under haiken gar man over tre vulkaner och man far se vulkanen som i The Lord of The Rings forestaller "Mordor", vacker natur och manga sma ljusbla sjoar. Haiken ordnas inte varje dag, vadret maste vara klart och det far inte blasa alltfor mycket. Om man gar "den vanligaste rutten" ar man som bast pa 1900 m hojd men om man vill kan man gora haiken langre genom att ga anda upp till toppen av vulkanerna.

Dagen borjade med att vi steg upp kl 5.00 i Taupo och korde ner mot Tongariro National Park. Vi var framme 6.45, precis i tid for shuttle bussen kl 7.00 som skulle va oss till haiksparet. Det var svinkallt ute, ca 7 grader, sa vi fick typ satta pa oss alla varma klader vi hade med. Forutom klader var ryggsackarna fullpackade med energybars, vatten, ficklamppa, solsalva, forsta hjalp box och annat som man maste ha med sig. Det var ingen kort haik vi talar om! Langden pa haiken ar endast 19 km men eftersom terrangen ar sa kravande tar haiken ca 7 h!

Vi bongade Tessa, som kom med en annan busslast, och borjade var vandring i det vackra Lord of The Rings landskapet. Man kunde bra forestalla sig hur hobittarna vandrade omkring pa dessa spar och Julian tyckte sig hela tiden se Frodo ;) Den forsta timmen gick bra, man fick upp varmen och allt var frid och frojd, men ganska snart borjade klattrandet.. Sparet var som tur i bra skick och det fanns trappsteg pa de flasta stallena men det var minsann inte nagon sondagspromenad. Vi var alla dosvettiga och man maste ta av sig en massa klader. Det ar allmant kant att vadret kan andra hur manga ganer som helst under denna haik och det fick vi ocksa vara med om. Nar vi holl pa att klattra upp for den extremaste biten av den mittersta vulkanen tatnade dimman och det borjade blasa isande kallt. Som i alla Mount Everest filmer fick man bara tanka pa varm choklad, duntacke och bubbelbad for att overleva. Nojoo, kanske det inte var sa extremt men just da kandes det sa :D
Efter den extremaste biten av haiken fick vi var beloning, dimman lattade och vi borjade sa smaningom se The Emerald Lakes som definitivt var de finaste sjoarna vi nagonsin sett!! De var tre stycken ljus-turkosa sjoar i mitten av Mt Tongariros centrala krater. Vi stannade dar sakert i en timme for att ta bilder och pusta ut efter den tre timmar langa vandringen. Efterat forsatte vandringe och vi fick se en storre sjo (Blue Lake), sma sota backar, en fantastisk regnbage och till och med lite regnskog mot slutet av haiken. Vi traffade en finsk flicka vid Blue Lake som joinade oss, det var den forsta finnen vi traffat i Nya Zealand! Hon hette Aino och alla lokala kallade henne for "I know" :P Det var forsta gangen jag talade finska under hela var resa, det var som om tungan skulle ha varit helt for stor i munnen och man kande sig verkligen som en "Ala loy, en olla hurri!"

Benena kandes helt som spagetti efter haiken men det var definitivt vart det! Det var den finaste haiken vi gjort an sa lange i Nya Zealand :) Det blir nog inte haikat nu pa nagra dagar, alla muskler (ocksa de som man inte ens vet att man har) varker idag hehe! Men det ar ju ett gatt tecken, man maste snart anda vara i beach-skick infor den finlandska sommaren ;)

PS. Glad lite forsenad Morsdag till alla mammor, speciellt mamma Monica!<3 Vi tankte pa dej nar vi hoppade ut fran flygplanet :D (Morsdagen i Norge ar enligt Julian inte samma datum som i Finland men halsningar till mamma Wenche ocksa!<3)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar